Május 3-án, pénteken egy kicsit borúsabb időben látogattuk meg a gyönyörű Fiumei úti sírkertet.

A találkozó a főbejáratnál volt és onnan két csapatra osztva tekintettük meg a főbb sírhelyeket, mint például Szerb Antal, Ady Endre, József Attila, Vörösmarty Mihály, Arany János, Jókai Mór, Móricz Zsigmond, Mikszáth Kálmán és még sok más irodalmi ember nyughelyét. Valamennyiük életéről iskolánk diákjai tartottak előadást. Voltak olyan személyek, akiknek mauzóleumot állítottak, mint például Kossuth Lajos, Deák Ferenc és Batthyány Lajos. A sírkerten belül volt egy idegenvezetőnk, aki érdekes tényekkel tette izgalmasabbá a látogatásunkat. Megtudtuk, hogy a temető már mintegy 170 éves történelemmel rendelkezik és nagyjából 56 hektáron terül el. Azt is elmesélte, hogy miként kerültek  ezek az emberek a sírkertbe, és hogyan újították meg sírjaikat az idők során.

Az utunk innen a Budai várnegyedbe vezetett, ahol egy óra szabad foglalkozás keretén belül megnéztük a palota főbb nevezetességeit. Részesei voltunk egy magyar néptáncos és lovas bemutatónak is. Szemtanúi lehettünk egy őrváltásnak, egy közös kép készítése után pedig könnyes búcsút vettünk az újdonsült barátainktól. Innen ők a Parlamenthez mentek, ahova mi már sajnos nem tarthattunk velük.

Nagyon élvezetes kirándulás volt, többen barátokkal is gazdagodtunk. Nagyon hálásak vagyunk, hogy volt erre lehetőségünk, és mindannyian izgatottan várjuk az erdélyi utazást, hogy újra találkozhassunk partneriskolánk diákjaival.

 Az Erdélyi csapat a várból lesétált a Parlamenthez. A látogatóközpontból indulva megtekintették az országgyűlést. A sétájuk fénypontja a Szent Korona megtekintése volt.

 

Nagy Ivett, Vincze Vivien