A Tordai-hasadék egy mészkőhasadék a Torockói-hegységben, Erdélyben, nem messze Torda városától. 1938 óta védett terület. A kb. 2 km hosszú szakadékon az Aranyosba ömlő Hesdát-patak folyik át.

Csapatunk június 12-én, szerdán látogatott el erre a gyönyörű helyre, ahol örökre az emlékezetünkbe zártunk a táj szépségét. Menet közben több hídon is átkeltünk, amik mindenki számára kicsit félelmetesek voltak, de könnyen vettünk azért így is az akadályokat, amik velünk szembe kerültek. Voltak nehezebb részek, ahol a falba erősített kötéllel tudtunk csak közlekedni, mert annyira vizes és meredek volt egy adott rész. Miután kiértünk egy mezőre, azt hittük, vége a kirándulásnak, és visszamegyünk a buszhoz, de kiderült, hogy csak most jön a neheze az útnak! Helyiektől kérdeztük meg, hogy a hegy megmászása mennyi időt vesz igénybe, és azt a válasz kaptuk, hogy másfél órát. Nekünk pihenéssel, és minden mással egybevéve 3 óra volt. Mindenki nagyon boldog volt, amikor leértünk, és végre megpihenhettünk, de a kilátásért megérte felmászni.

1 órakor egy református kollégiumba látogattunk, ahol nagyon finom ebéddel vártak minket.

Később a Házsongárdi temetőbe mentünk, itt megnéztük több híres erdélyi irodalmár sírhelyét is, többek között Dsida Jenőét, Bánffy Miklósét és Reményik Sándorét.

7 órára értünk vissza a szállásra, megvacsoráztunk, majd kolozsvári városnézésre mentünk.  Nagyszerű volt a kilátás és a fények a fellegvárból!